Εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα λαρισα

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα χειρουργικό εξάρτημα- κατασκευή που σκοπός του είναι να αποκαταστήσει αισθητικά και λειτουργικά το κενό που αφήνει πίσω η εξαγωγή ενός δοντιού.

Το οδοντικό εμφύτευμα έχει σχηματικά την μορφή ενός κωνικού ή κυλινδρικού κοχλία (βίδας) το οποίο σκοπός του είναι να παίξει το ρόλο της ρίζας του δοντιού πάνω στο οποίο θα  στηρίξουμε την τελική αποκατάσταση στεφάνης.
Η βάση της επιτυχίας των σύγχρονων οδοντικών εμφυτευμάτων οφείλεται σε μια βιολογική διαδικασία που ονομάζουμε οστεοενσωμάτωση. Οστεοενσωμάτωση σημαίνει πως το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εμφύτευμα (τιτάνιο) και η ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια του, δημιουργεί ένα δεσμό με το οστό. Δηλαδή έχουμε πλήρη σύνδεση του οδοντικού εμφυτεύματος με το οστό.
Συνήθως αυτή η διαδικασία ωρίμανσης επούλωσης για να επέλθει το φαινόμενο της οστεοενσωμάτωσης απαιτεί περίοδο 8 με 12 εβδομάδων.
Στάδια θεραπείας

Πρώτο ραντεβού

Το πρώτο ραντεβού είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα. Σε αυτό το ραντεβού γίνεται μια σοβαρή συζήτηση προκειμένου ο οδοντίατρος να κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα του ασθενούς και ποιες είναι οι απαιτήσεις του ασθενή, σε ότι αφορά το τι είναι σημαντικό γι αυτόν και το τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτήν την θεραπεία προκειμένου εμείς να σας προσφέρουμε μια θεραπεία εξατομικευμένη με βάση την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα του κάθε ατόμου.
Σε αυτό το ραντεβού είναι απαραίτητο η συμπλήρωση ενός ιατρικού ιστορικού πάντα με την βοήθεια του οδοντιάτρου.
Λήψη ψηφιακών ενδοστοματικών ακτινογραφιών για να γίνει μια αρχική ποσοτική εκτίμηση του οστού στο οποίο επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα μας. (Σε περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού εμφυτευμάτων ίσως να ζητηθούν περαιτέρω  ακτινογραφικές εξετάσεις οπως οδοντιατρικη αξονικη- CTscan προκειμένου να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες.)
Απαραίτητο είναι να πάρουμε αποτυπώματα από το στόμα σας, με τα οποία θα κατασκευάσουμε γύψινα μοντέλα προκειμένου να κάνουμε την μελέτη μας πάνω σε αυτά αλλά και για να κατασκευάσουμε ένα κέρινο ομοίωμα της τελικής αποκατάστασης προκειμένου να μπορέσετε να έχετε μια τρισδιάστατη απεικόνιση της τελικής αποκατάστασης του στόματος σας πριν ακόμα ξεκινήσουμε την θεραπεία μας.
Απαραίτητο η λήψη φωτογραφιών του στόματος σας για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χαμόγελο σας, χρώμα, μέγεθος δοντιών κτλ.

Δεύτερο ραντεβού

Στο δεύτερο ραντεβού το οποίο συνήθως γίνεται μετά από λίγες ημέρες στο οδοντιατρείο μας, σας καλούμε προκειμένου να σας παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε το προϊόν της μελέτης η οποία έγινε μετά από το πρώτο μας ραντεβού. Σας καλούμε για να συζητήσουμε το προσωπικό σχέδιο θεραπείας το οποίο έγινε ειδικά για εσάς και μόνο.
Σε αυτό το ραντεβού ο οδοντίατρος καλείται να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τις οποίες χρειάζεστε προκειμένου να είστε ξεκάθαροι σχετικά με την φύση της θεραπείας, την διαδικασία, την διάρκειά της, την μελλοντική προβλεψιμότητα.
Σε αυτό το ραντεβού καλείστε να κάνετε όσες περισσότερες ερωτήσεις θέλετε προκειμένου να μπορέσετε να έχετε μια ξεκάθαρη άποψη προκειμένου να πάρετε την απόφαση σας.
Εφόσον το αποφασίσετε, προγραμματίζουμε το επόμενο ραντεβού μας προκειμένου να ξεκινήσουμε την θεραπεία μας.

Τρίτο ραντεβού

Το τρίτο ραντεβού είναι το χειρουργικό κομμάτι τις θεραπείας.
Σε αυτό το ραντεβού κάτω από την τοπική αναισθησία ( παρόμοια με αυτή που κάνουμε για απλά σφραγίσματα ) και χωρίς αίσθηση οποιουδήποτε πόνου γίνεται  η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.  Σε αυτό το στάδιο στο τέλος της επέμβασης δεν θα μπορούμε να δούμε δόντια στην θέση που έγινε η θεραπεία καθότι σε αυτό το στάδιο τοποθετούμε το ριζόμορφο τμήμα των εμφυτευμάτων τα οποία θα είναι τοποθετημένα μέσα στο οστό και κάτω από τα ούλα.
Φυσικά, πολλές φορές και εφόσον η κλινική κατάσταση το επιτρέπει, μπορεί να προσφερθούν προσωρινές αποκαταστάσεις προκειμένου να μην είστε χωρίς δόντια. Συνήθως κατά τις επόμενες 24-28 ώρες ακολουθεί κάποιο σχετικό οίδημα και ενόχληση τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα με κοινά "αναλγητικά" και αντιβίωση.
Περαιτέρω μετεγχειρητικές πληροφορίες δίνονται από τον οδοντίατρο για την ανακούφιση και σύντομη επούλωση τις θεράποντος περιοχής. Ολιγόλεπτος επανέλεγχος απαιτείται μετά από 7-10 μέρες.

Τέταρτο ραντεβού

Το επόμενο ραντεβού συνήθως είναι μετά από 9 με 12 εβδομάδες. Αυτή είναι η χρονική περίοδος που απαιτείται προκειμένου να επέλθει η οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος, η ωρίμανση, δηλαδή για να δέσει το οδοντικό εμφύτευμα με το οστό.
 Μετά από κλινική και ακτινογραφική εξέταση και εφόσον όλα είναι όπως θα πρέπει να είναι, μπορούμε να πάρουμε τα αποτυπώματα για την τελική αποκατάσταση.
    Τα αποτυπώματα συλλέγονται και τα αποστέλλουμε σε ειδικό οδοντοτεχνικό εργαστήριο το οποίο κατασκευάζει τα δόντια σας με ειδικό σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης,ρομποτικής κοπής προκειμένου να πετύχουμε υψηλή ακρίβεια και αισθητική.

Πέμπτο ραντεβού

Σε αυτό το ραντεβού γίνεται εκτίμηση τις οδοντοτεχνικής εργασίας/αποκατάστασης πριν τοποθετηθεί στο στόμα σας. Έπειτα και εφόσον όλα είναι όπως πρέπει τοποθετούμε πάνω στα εμφυτεύματα μας ειδικά εξαρτήματα τα οποία θα παίζουν το ρόλο του στηρίγματος – βάσης , και πάνω σε αυτά συγκολλούμε ή κοχλιώνουμε την τελική αποκατάσταση ( Στεφάνι , θήκη )
*Σημείωση κατά την διάρκεια τις θεραπείας πιθανό να είναι απαραίτητο να πάρουμε περαιτέρω ακτινογραφίες και φωτογραφίες.

 

 

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Σε γενικές γραμμές όχι. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα αλλά και από την κλινική εμπειρία μας μέσα στο οδοντιατρείο.

Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς περιγράφουν την ενόχληση την οποία είχανε μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αρκετά υποδεέστερη από αυτή που αρχικά είχανε φανταστεί πως θα έχουν. Ο οποιοσδήποτε πόνος, εύκολα μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση κοινών αναλγητικών και αντιβίωσης

Όλοι μπορούνε να βάλουνε εμφυτεύματα άνω της ηλικίας των 18 για τις γυναίκες και 21 για τους άντρες.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Αυτοί είναι άνθρωποι με κακή στοματική υγιεινή και χωρίς θέληση βελτίωσης αυτής.

 Ασθενείς με χρόνια περιοδοντικά προβλήματα.

Ασθενείς με χρόνια ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα.

Ασθενείς με ενεργό καρκίνο όπου λαμβάνουν θεραπεία για αυτό τον λόγο,

Ασθενείς με προχωρημένη μορφή οστεοπόρωσης όπου  λαμβάνουν ενέσιμα φάρμακα για την πάθησή τους.

Ασθενείς με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα εμφυτεύματα είναι όπως και τα δόντια μας. Αν τα φροντίζουμε θα τα έχουμε, αν όχι θα τα χάσουμε. Επομένως εάν δείξουμε την απαραίτητη φροντίδα δεν υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε. Σε επίσημες έρευνες όπου έχουν εξεταστεί σε μήκος χρόνου, χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο οι οποίοι έχουν εμφυτεύματα δείχνουν ποσοστό επιτυχίας από 95-97% σε περίοδο δεκαετίας.

Το κάπνισμα δεν  είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα μας, είναι όμως  παράγοντας ο οποίος μακροχρόνια είναι πιθανό να επηρεάσει την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

Αν είστε καπνιστής θα σας ζητηθεί η διακοπή του καπνίσματος μια εβδομάδα πριν τη θεραπεία και σίγουρα και κάποιες εβδομάδες μετά μέχρι να υπάρξουν σημάδια ικανοποιητικής επούλωσης και αποφυγής ρίσκου επιμόλυνσης από τον καπνό.

Αν και αυτή η περίπτωση από τη στιγμή που έχει γίνει η κατάλληλη μελέτη , σε ότι αφορά το σχέδιο θεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα υλικά και έχουν εφαρμοστεί οι κατάλληλες τεχνικές είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις, όπου για λόγους επιστημονικά όχι γνωστούς στην παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα, ένα εμφύτευμα μπορεί να αποτύχει.

Σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις η κάθε εταιρεία που προσφέρει τα εμφυτεύματά της, προσφέρει εγγύηση των προϊόντων της (εμφυτεύματα) και έτσι έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε ένα νέο εμφύτευμα, αλλά χωρίς πλέον κόστος για αυτό.

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα είναι ότι πιο  σύγχρονο έχει να μας προσφέρει η οδοντιατρική.

Τα πλεονεκτήματά τους:

  • Είναι περισσότερο κοντά από αισθητικής και λειτουργικής άποψης στα φυσικά μας δόντια.
  • Δεν χρειάζεται να τροχίσουμε υγιή, γειτονικά δόντια.
  • Σταματούνε την απώλεια οστού, αφού μετά την εξαγωγή ενός δοντιού, πάντα ακολουθεί από την φύση, οστική απορρόφηση της περιοχής της γνάθου που δεν υπάρχει  δόντι .Όταν ο αριθμός των εξαχθέντων δοντιών είναι μεγάλος, τότε επειδή έχουμε εκτεταμένη απορρόφηση του οστού της γνάθου, αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει και το εξωτερικό σχήμα του προσώπου, αφού στην ουσία έχουμε σμίκρυνση της γνάθου, δηλαδή αρχίζουμε και αποκτούμε μια γεροντική εικόνα.
  • Αυτό μπορεί να αποφευχθεί όταν κάνουμε οδοντικές καταστάσεις με τη χρήση εμφυτευμάτων.
  • Ψυχολογικά νοιώθουμε καλύτερα, αφού με τα εμφυτεύματα νοιώθουμε σαν να έχουμε τα δικά μας δόντια και όχι δόντια ξένα. Αφού μπορούμε να χαμογελάσουμε, να μιλήσουμε, να φάμε ότι επιθυμούμε χωρίς να περιοριζόμαστε πουθενά.
  • Μακροπρόθεσμα είναι μία οικονομική λύση αφού δεν χρειάζεται αντικατάσταση της προσθετικής αποκατάστασης όπως συνήθως συμβαίνει με τις συμβατικές.
    Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα είναι ότι πιο  σύγχρονο έχει να μας προσφέρει η οδοντιατρική.