Τι είναι τα οδοντικά σφραγίσματα;


εμφράξεις,σφραγίσματα,οδοντίατροι ,Λαρισα

odontiatroi larisa . Τι είναι ένα Σφράγισμα;

Ένα σφράγισμα είναι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί ένα δόντι που έχει καταστραφεί από την τερηδόνα για επανέλθει στην κανονική λειτουργία και το σχήμα του. Όταν ένας οδοντίατρος μας κάνει ένα σφράγισμα, αυτός ή αυτή αφαιρεί πρώτα το σάπιο/χαλασμένο τμήμα του δοντιού, καθαρίζει την πληγείσα περιοχή, και στη συνέχεια γεμίζει την κοιλότητα με ένα υλικό πλήρωσης,το σφράγισμα μας .

Με την σφράγιση των κοιλοτήτων βοηθάμε επίσης στην πρόληψη περαιτέρω φθοράς εκεί όπου τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν . Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για σφραγίσεις είναι συνήθως τα εξής> χρυσός, πορσελάνη, σύνθετες ρητίνες (σφραγίσματα στο χρωμα των δοντιών),  αμάλγαμα (ένα κράμα υδραργύρου, άργυρο, χαλκό, κασσίτερο και μερικές φορές ψευδαργύρου).

Ποιος Τύπος σφραγίσματος είναι καλύτερος; 
Κανένα είδος σφραγίσματος δεν είναι καλύτερο για όλες τις περιπτώσεις. Τι είναι σωστό για εσάς, θα εξαρτηθεί από την έκταση της επισκευής, αν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα υλικά, και το κόστος.

  • Τα χρυσά σφραγίσματα  κατασκευάζονται  κατά παραγγελία στο εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολούνται  στη θέση τους. Τα χρυσά σφραγίσματα είναι καλά και βιοσυμβατα από τους ιστούς των ούλων, και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο από 20 χρόνια. Για τους λόγους αυτούς, πολλοί θεωρούν τον χρυσό το καλύτερο υλικό επιλογής. Ωστόσο, είναι συχνά η πιο δαπανηρή επιλογή και απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις και δεν είναι αισθητικό.
  • Αμάλγαμα (ασημί) Αυτα τα σφραγίσματα είναι ανθεκτικά στη φθορά και σχετικά φθηνα. Ωστόσο, λόγω του σκούρου χρώματος τους, δεν χρησιμοποιούνται  σε μεγάλο βαθμό από τους οδοντιατρους.Σε κάποιες χώρες επίσης δεν το χρησιμοποιούν λόγο τις περιεκτικότητας τους σε μέταλλα όπως υδράργυρος και ψευδάργυρος
  •  Ρητίνες οι οποίες ταιριάζουν χρωματικά με το χρωμα των δοντιών μας και άρα είναι και περισσότερο αισθητικές. Αυτό τις κάνει και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ των διαφορετικών ειδών σφραγισμάτων.  Είναι αρκετά ανθεκτικές και είναι ο τυπος των σφραγισμάτων ο οποίος έχει μεγάλη εξέλιξη τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια  σε ότι αφορά την αντοχή και την αισθητική τους. Συνήθως χρειάζεται μόλις ένα ραντεβού για την τοποθέτηση τους. Χαμηλό κοστος.Οι ρητίνες  μπορεί να μην είναι το ιδανικό υλικό για μεγάλες εμφράξεις καθώς μπορεί να σπάσουν  ή να υπάρχει φθορά με την πάροδο του χρόνου.Δεν είναι καλή επιλογή για άτομα που καπνίζουν καθημερινά σε μεγάλο βαθμό καθώς και περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης καφέ,τσάι,κόκκινο κρασί
  • Τα σφραγίσματα από πορσελάνη ονομάζεται ένθετα ή επένθετα και παράγονται κατά παραγγελία στο εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται στο δόντι. Μπορούν να έχουν καλή αισθητική σε ότι αφορά σε σχέση με το χρώμα του δοντιού και δεν χρωματίζονται με τον καιρό όπως οι ρητίνες. Μια αποκατάσταση πορσελάνης καλύπτει γενικά το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού. Το κόστος τους είναι μεγαλύτερο των σφραγισμάτων ρητίνης.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν χρειάζομαι ένα σφράγισμα; 
Μόνο ο οδοντίατρό σας μπορεί να εξακριβώσει με σιγουριά εαν έχετε μια κοιλότητα που πρέπει να καλυφθεί. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, ο οδοντίατρος σας θα χρησιμοποιήσει εργαλεία και θα εξετάσει με λεπτομέρεια τις επιφάνειες του κάθε δοντιού.

 Ο οδοντίατρος σας μπορεί επίσης να πάρει ακτινογραφίες σε ολόκληρο το στόμα σας ή σε ένα τμήμα του για να δώσει την τελική διάγνωση, ότι δηλαδη χρειάζεται να γίνει κάποιο σφράγισμα. Το είδος της θεραπείας και των υλικών που επιλέγει οδοντίατρος και αφού συζητηθεί με τον ασθενή , θα εξαρτηθεί από την έκταση του υπάρχοντος προβλήματος