Τι είναι οι οδοντικές στεφάνες/θήκες και πως να επιλέξω;


στεφάνες,θήκες,μόνιμες αποκαταστασεις,οδοντίατροι,Λαρισα.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑ : Οι στεφάνες/Θήκες είναι κατασκευές που καλύπτουν το κατεστραμμένο δόντι όταν πλέον το δόντι δεν μπορεί να σφραγιστεί ή δεν μπορούμε να επιτύχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε. Οι στεφάνες έχουν το σχήμα και τις περισσότερες φορές και το χρώμα των δοντιών ανάλογα με τις επιλογές μας και ότι αφορά το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Είδη στεφανών:

 1) Μεταλλικές, πλέον λιγότερο δημοφιλή στην εποχή μας λόγω της μεταλλικής τους όψης (χρώμα ασημί, χρυσό)
Ενδείκνυται για αποκατάσταση των πίσω δοντιών που είναι λιγότερο εμφανή, έχουν υψηλό βαθμό σκληρότητας, μη αισθητικές.

 2) Μεταλλοκεραμικές, είναι οι περισσότερο δημοφιλείς. Αποτελούνται από 2 στρώματα. Εσωτερικά μέταλλο και εξωτερικά ή αισθητική πορσελάνη.Καλή αισθητική,ανθεκτικές εφόσον έχουν κατασκευαστεί σωστα.

Μειονέκτημα το γεγονός ότι με τα χρονιά  λόγο της φυσικής υφιζησης των ουλών μπορεί να έχουμε αυχενική αποκάλυψη του μετάλλου και να χρειάζεται αντικατάσταση με νέες θήκες μετά από χρόνια προκειμένου να βελτιώσουμε την αισθητική .

 3) Ολοκεραμικές, είναι πλέον πιο σύγχρονες και αισθητικές στεφάνες. Υψηλός βαθμός αισθητικής, σκληρότητας και ανθεκτικότητας στο χρόνο έναντι των άλλων. Μειονέκτημα λίγο μεγαλύτερο κόστος έναντι των άλλων ειδών.
Ενδείκνυται περισσότερο όταν χρειάζονται αποκαταστάσεις στην αισθητική ζώνη ,μπροστινά δόντια.

*υποκατηγορίες> ακρυλικές και θήκες από ρητίνη οι οποίες είναι αισθητικές αλλά όχι ανθεκτικές. Γι'αυτο και η χρήση τους είναι περιορισμένη περισσότερο σαν προσωρινή/ενδιάμεση αποκατάσταση μέχρι να τοποθετηθούν οι τελικές θήκες *

 Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται όταν δύο ή περισσότερες θήκες συνδέονται μεταξύ τους προκειμένου να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται τρόχισμα και αποτυπώματα των δοντιών προκειμένου να τοποθετηθούν οι στεφάνες/γέφυρες.